Julen med alt det du nu ikke kan undvære!

11. december 2011

Juletravlheden har sat ind over det ganske land og det kan af og til være lidt svært at overbevise sig selv om, at julen handler om fred og glæde.

Et år havde jeg fornøjelsen af at være draget på juleindkøb i hovedstaden med min ældste. Sidst på eftermiddagen var der allerede helt mørkt og byen lå funklende julesmykket hen med sine mange lys. Da vi kørte hen over Kongens Nytorv udbrød min søn: ”Se mor, en kirke!”

Og det kunne man også sagtens tro, for lidt fremme i horisonten lyste en mægtig bygning med tårn og det hele imod os. En sand katedral at se til, der i mørket. Men det var nu ikke en kirke. Det var Magasin du Nord, som pludselig var helt ukendelig udefra i sit aftenskrud.

I mange kirker og katedraler står der et ord over døren eller over alteret. Og sådan var det også i Magasin. Overalt hang der skilte ned fra loftet, hvorpå der stod: ”Jul med alt det, du kan undvære!” Hvilket jo egentlig er en stor sandhed. For de fleste af varerne i Magasin er vel noget, man i princippet godt kan undvære, men som kan være frygtelig svært at modstå.

Spørgsmålet der presser sig på ved mødet med dette slogan bliver da, hvad er det vi ikke kan undvære for at det skal blive jul? Hvad hører uundgåeligt julen til?

Et af svarene kan findes ved at betragte Thorvaldsens Kristus figur. Ved at se på lyset, der skinner på os fra den hvide skikkelse. Lyset og invitationen til at få del i den fred og den frelse, som Jesus møder os med. En frelse vi ikke kan undvære, og som vi ikke kan købe os til, hverken i Magasin eller andre steder.

Budskabet om de åbne arme gælder enhver af os, ikke kun en særlig udvalgt elite.

De åbne arme betyder, at Gud er kommet ned til os, så vi ikke længere behøver spilde vores liv i en forgæves kamp for at nå himlen. Vores længselsfulde søgen efter at blive nået og kendt er slut. Den endte julenat, da glæden blev født. Da Gud kom ned til os.

Så lad os da igen i år fejre det lille Jesus barn, der fødtes – med glæde og julelys i øjnene og på træerne. I taknemlighed over, at et sådant barn formår at lokke kærligheden op til overfladen i enhver af os.

For kun det allerbedste er godt nok til dem, vi elsker. Sådan har Gud det med os, og sådan vil han gerne smitte os til at have det med hinanden!

 

Rigtig glædelig jul!

 

Lone Kofod Jensen, sognepræst.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *